top of page
Yazarın fotoğrafıHira Gurme

Ek Gıdada Bunları Mutlaka Uygulayın


Bebeklerde ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler
Ek Gıdaya Geçişte Zorlanmayın

Ek gıdaya geçiş, bebeğin beslenme düzeninde çok önemli bir dönemdir. Genellikle ebeveynlerin büyük beklentileri ve küçüğün hayatındaki büyük değişikliklerin olduğu bir andır. Sonuçta bebeğiniz çorbaları, meyveleri, yoğurtları ve sebzeleri tatmaya başlar. Genellikle bebekler bu gıdaları sadece anne sütü veya bebek maması ile beslenemeyecek kadar büyük olduklarında ve daha konsantre bir kalori kaynağına ihtiyaç duyduklarında yerler. Bu ihtiyaç, bebek biberondaki mamanın tamamını tüketip doyduğunda ve birkaç saat sonra tekrar acıktığında ortaya çıkar. Bu durum çoğunlukla 6 ay civarında olur. Bununla birlikte, yeni gıdalara bu uyum her zaman kolay değildir, çünkü bazı çocuklar bu yeniliği hiç sevmezler ve çoğu zaman gıdayı reddederler. Ek gıdaya geçişte dikkat edilmesi gerekenler nelerdir açıklayalım.

Yiyecekleri Yavaş Yavaş Tanıtın


Aynı öğünde bir dizi besine yer vererek bu süreci hızlandırmak, bebeğin damak zevkinin yeni tatlara alışması için zamana ihtiyaç duyduğundan, asla iyi bir fikir değildir. Bu şekilde önerilen şey, bazı tek gıdaları tanıtarak başlamak ve her zaman herhangi bir alerji belirtisinin farkında olmaktır. Ayrıca, bebeğin çiğnemesi erken yaşlardan itibaren uyarılacağından, yiyeceklerin her zaman ezilmesi ve dövülmemesi gerektiğinin vurgulanması önemlidir. Son olarak, bebek herhangi bir nedenle yemeği reddederse veya tükürürse, tam o anda yemek yemesi için ısrar etmek doğru değildir.


Yemek İçin Ortamı Hazırlayın


Bebeğin beslenme düzenine ek gıdaları dahil etme sürecinin hem ebeveynler hem de çocuklar için yorucu bir deneyim olması normaldir. Bu deneyimi elverişli bir ortamla desteklemeniz önemlidir. Ortamı daha keyifli hale getirerek, bebeğinize yeni yiyecekler sunabilirsiniz. Bunun için günün en az 30 dakikasını ayırmak, kendinizi tamamen bebeği beslemeye ayırmak, yani cep telefonu, televizyon, bilgisayar ve paralel konuşmalar gibi dikkatinizi dağıtacak her türlü kaynaktan uzak durmaya çalışmak şarttır.


Doğru Besinleri Tercih Edin


Bebekler ortalama altı aylıktan sonra yeni bir aşamaya geçer. Gittikçe daha bağımsız hale gelirler. Yemek yeme deneyimi için bir mama sandalyesine otururlar ve sindirim sistemleri olgunlaşır. Yiyecekleri sindirebilme yetenekleri arttığı için bazı gıdaları tüketmeleri mümkün hale gelir. Kaçınılmaz bir aşama olmasına rağmen, bebeğe yeni yiyecekler verilirken dikkatli olunması gerekir. Tahıl lapası, çorba, yoğurt, meyve püresi, kuru incir, zeytinyağı, sebze püresi ve et püresi gibi çeşitli besinleri bebeğinize sunabilirsiniz. Hangi besinlerin bebeğiniz için doğru olduğundan emin olmak adına doktorunuza danışmayı da ihmal etmemelisiniz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page