top of page
Yazarın fotoğrafıHira Gurme

Şeker Yerine Ne Kullanılır?


Rafine şeker yerine kullanılabilecek tatlandırıcılar
Rafine şeker yerine doğal meyveler tatlandırıcı olarak kullanılabilir.

Rafine şeker tüketimi metabolik bozuklukları etkileyebilir. Bu nedenle geleneksel tariflerde yerini alabilecek doğal tatlandırıcıları bilmekte fayda var. Şeker ikamesi artık daha fazla insanın ilgisini çekiyor. Çünkü genel olarak sağlıklı beslenmeye özen gösteren insanların sayısı arttı. Siz de rafine şeker yerine ne kullanılır diye merak ediyorsanız; yazımızı inceleyebilirsiniz.





Şekerin Yerini Alabilecek Gıdalar


Rafine şekerin değiştirilmesi, sağlıklı beslenmek isteyenler için bir zorunluluk haline geldi. Bu bileşen yüzlerce yıldır beslenme düzeninin bir parçası olmasına rağmen, günümüzde sağlık üzerinde yarattığı olumsuz etkiler nedeniyle birçok kişi bundan kaçınmayı tercih etmektedir. Haliyle rafine şeker tüketimi minimuma düşürülerek, daha doğal bileşenlerin şeker yerine kullanılması mümkün olmaktadır.


Rafine şekerin aşırı alımı, metabolik ve koroner hastalıkların gelişimi ile bağlantılı faktörlerden biridir. Ek olarak, her iki rahatsızlık da bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için gerekli olan A ve C vitaminleri gibi besinlerin emilimini engelleyebilir. Sağlıktan ödün vermeden tatlının tadını çıkarmak isteyenler için şeker ikameleri oldukça fazladır. Doğal tatlandırıcı gıdalar şu şekilde sıralanabilir:


Pekmez


Pekmez, genel olarak ekmek, kurabiye ve hamur işleri gibi tariflerde rafine şeker yerine kullanılan bir maddedir. Şeker kamışından elde edilir ve prediyabet veya şeker hastalığı olan kişiler için uygun değildir. Ölçülü alınması gerekse de kalsiyum, demir, potasyum ve minimum miktarda lif kaynağıdır.


Stevia


Stevia rebaudiana olarak bilinen bir bitkiden çıkarılır. Güçlü tatlı tadı ve düşük kalorili içeriği ile karakterizedir. Besinlere katkısı ve asimilasyon özelliğinden dolayı şeker hastaları için iyi bir seçenektir.


Agave Şurubu


Agave şurubu, Kuzey ve Orta Amerika'da popüler bir üründür. Birkaç yıldır ülkemizde de tatlılar ve unlu mamuller gibi tariflerde rafine şeker yerine en popüler alternatiflerden biri olmuştur. Kıvamı bala benzer ve glisemik indeksi sadece 30'dur. Yani geleneksel şekerin sağladığının yarısından daha azını içerir.


Hindistan Cevizi Şekeri


Bu lezzetli doğal ürün, geleneksel Asya mutfağında onlarca yıldır kullanılmaktadır. Ancak bir süre önce Türkiye’de de rafine şekerin yerini alacak tatlandırıcılardan biri oldu. Glisemik indeksi sadece 35'tir ve bu yüzden kontrol edilemeyen kan şekeri seviyelerine neden olmaz.


Bal


Hiç şüphesiz organik bal, geleneksel şekeri kullanmayı bırakmak için en iyi seçeneklerden biridir. Eski çağlardan beri içerdiği vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve enzimlerin yanı sıra yüksek enerji değeri nedeniyle değer görmüştür. İyi bir şeker ikamesi olarak öne çıkar.


Tatlı krizlerinizi bastırmak için siz de kuru incir tercih edebilirsiniz. Koleksiyonumuzda yer alan zeytinyağı gibi kuru incir seçeneklerimiz de tamamen doğal ve katkısızdır!

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page