top of page
Yazarın fotoğrafıHira Gurme

Zeytinyağı Hakkında Bilgiler

Güncelleme tarihi: 16 Ara 2022



Zeytinyağının mucizevi faydalarının olduğunu yüzyıllardan beri hepimiz biliyoruz. Zeytin ağacının doğrudan meyvesinin sıkılmasıyla yeşilimsi, sarımtırak renkte elde edilen yağdır. Zeytinyağı, zeytinin çekirdeğiyle birlikte sıkılmasıyla elde edildiği için diğer yağların aksine bir meyve suyudur. Hazırlayacağınız yemeklere, kullanacağınız işleme göre zeytinyağları çeşitlilik göstermektedir. Tat, asidik oranı, işleniş biçimine göre zeytinyağları 3 türe ayrılmaktadır. Natürel, Rafine ve Riviera zeytinyağıdır. Hep birlikte bunların neler olduğunu inceleyelim.


1. Natürel Sızma Zeytinyağı


Natürel sızma zeytinyağı, tam mevsiminde özenle toplanan zeytinlerin 4 saat içerisinde, 27 derecenin altındaki ısılarda birtakım mekanik işlemlerle sıkılmasıyla üretilen bitkisel yağ çeşididir. Genellikle soğuk sıkım adı verilen bu yöntem besin değeri açısından oldukça zengindir. Soğuk sıkım zeytinyağının asit oranı düşük olduğu için her insanın damak tadına hitap eder☺️. Zeytinlerin henüz yeşil halindeyken toplanması ise “Erken Hasat” olarak isimlendirilir. Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağlarında daha çok meyvemsi bir tat hakimdir.


Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağının Faydaları


•Kanda bulunan kötü kolesterol seviyesini düşürür.


•Çocukların beyin ve kemik gelişimini destekleyen önemli bir unsurdur.


•Kireçlenmeyi önler.


•Yüksek oranda E vitamini içerdiğinden cilt ve saçlar için parlaklık verir.


•Kalp ve damar sağlığı için önemli bir etkiye sahiptir.


•Bağışıklık sistemini güçlendirir.


•Karaciğeri temizler.


Erken Hasat; zeytinlerin henüz olgunlaşmamışken yeşil halinde toplanması ve toplandıktan sonra 4-6 saat içerisinde sıkılmasıyla elde edilen yağdır. Genellikle Eylül-Ekim aylarında toplanan bu zeytinler yüksek besin değeri ve polifenollere sahiptir. Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağlarında, çok miktarda zeytinden az miktarda yağ elde edilir.

Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı Nasıl Elde Edilir?

  • İlk olarak zeytinler kırılır. Zeytinlerin kırılmasıyla bir hamur elde edilir ve elde edilen bu hamurun içerisine bir miktar su konulur.

  • Suyun derecesinin 27’nin altında olması önemlidir aksi takdirde üretilen yağ soğuk sıkım olarak nitelendirilemez.

Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını salatalarda ve yemeklerinizde son dokunuş olarak kullanabilirsiniz. Çiğ tüketime uygundur. Kahvaltı sofralarınızı süsleyecek zeytinyağı ve baharat karışımını tüketmenizi tavsiye ederiz. 🙂

Siz de yüksek kaliteli ve besin değeri açısından zengin olan yağlarımızı denemek isterseniz web sitemizi ziyaret ederek, yağlarımızı temin edebilirsiniz:)


2.Rafine Zeytinyağı


Rafine işlemine tabii tutulan zeytinyağıdır. Asitliği çok artmış zeytinlerden elde edildiği için rafine yöntemi ile istenmeyen özellikler giderilir. İçerisinde yüksek asit bulundurduğundan doğrudan tüketilmemesi, börek tarzı ürünlerde kullanılması tavsiye edilir.


3.Riviera Zeytinyağı


Riviera zeytinyağı, rafine zeytinyağının ısıtılıp çeşitli kimyasallarla temizlenmesiyle elde edilen yağdır. İçerisinde bulunan yüksek asit sebebiyle doğrudan yemeye uygun olmayan riviera zeytinyağı, kızartmalar için oldukça idealdir. Yanma derecesinin 200 dereceye kadar çıktığı bu yağı kızartmalarda kullanabilirsiniz.


Üç türü de incelediğimizde sağlığımız için en iyisi olanın erken hasat soğuk sıkım zeytinyağının olduğunu görmekteyiz. Damak tadınıza uygun ürünümüz ile tanışmak için linki ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


18 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page